Wednesday, September 30, 2009

Oren

Santapan untuk malam telah dianjak ke petang. Saya dan Has memang bertekad untuk mencari kelainan untuk makan kali ini. Setelah berbincang, berbincang dan berbincang akhirnya kami memutuskan untuk makan di Restoran Asam Pedas Sri Gading. Memang cantik restoran ni. Warna oren. Balik sahaja kerja saya terus lencong ke sebelah plaza tol Putra Mahkota. Janji jumpa di depan restoran. Sebelum melangkah ke restoran tersebut, saya sudah nampak kelibat Has dalam kedai optikal. Memang dia berhajat untuk membetulkan skru kaca matanya yang longgar dan menggantikan kaca pada kaca matanya yang retak. Saya yang ada sedikit kena mengena melihat nombor 8 seperti 3 petang tadi, turut menyibukkan diri dalam kedai tersebut. Sebenarnya, memang saya pakai pun kaca mata, tapi hanya untuk menahan silau pabila memandu di waktu malam. Alhamdulillah, power mata saya 2005 masih sama dengan 2009. Jadi tak perlulah ganti baru. :)

Usai urusan di kedai optikal tersebut kami melangkah ke restoran tersebut. Gaya langkah kami kurang yakin kerana isu yang dibangkitkan adalah restoran tersebut tiada televisyen. Sambil melangkah kami saling mempertikaikan tentang televisyen dan restoran. Memang begitulah kami. Akhirnya berpatah balik ke restoran tersebut kerana sudah sepakat mahu bersantap di situ. Restoran oren kami kembali.

Kami duduk di pinggir restoran, menanti pelayan restoran dengan penuh kesabaran. Menu ditatap. Dialih-alih ke depan kebelakang. Jus buah-buahan RM 3.00. Tambah susu RM 0.50. Tersengih kami berdua. Susu pun mahu kira ka? Dengan seronoknya kami menempah Ginger Beef Koew Teaw Kungfu. Nama Inggeris tu makanan kami. Has memilih Jus Tembikai dan saya Jus Laici (macam tu ka? Laici lebih). Akhirnya kami menikmati hidangan tersebut. Menikmati? Oh tidak. Terpaksa menikmati. Asalnya kami membayangkan Koew Teaw Kungfu seperti di Nawal. Tetapi kali ini berbeza dan sungguh berbeza. Kami hanya makan beberapa sudu. Masin. Macam makan dengan toyu (kicap). Sungguh terpaksa. Hanya jus-jus itu yang dapat kami habiskan. Mujur Oren dan Tam Belang teman saya makan sama.

Pulang ke VSP, saya singgah rumah Has. Menu istimewa. Bukan kuih raya tetapi kurma nabi dan air zam-zam. Malam ini saya menikmati buah Delima dari Mekah yang dipesan oleh saya kepada Mak Has yang pulang dari mengerjakan umrah pada hari raya baru-baru ini. Terima kasih Has.

p/s: Semasa menanti makanan di APSG saya terasa seperti pening, saya fikir mungkin disebabkan pemeriksaan mata saya. Namun gegaran gempa bumi di Indonesia yang terasa sehingga ke sini.

2224
Delima dan Kurma

Tuesday, September 29, 2009

Tadah Ilmu

Sekolah saya sunyi. Para pelajar masih bercuti. Dan hari ini saya masuk kerja. Kerja yang bertambun menunggu penuh di atas meja. Sengaja saya biarkan kerja-kerja berkaitan ISO di atas meja sebelum pulang bercuti. Memang menyesakkan mata pabila memandang, tetapi sekurang-kurangnya saya tahu kepulangan nanti banyak yang perlu disiapkan. Namun pagi ini saya mendapat jemputan untuk menghadiri satu syarahan umum yang bertajuk “Strengthening the Islamic Financial System: Lesson from the Crisis”, disampaikan oleh Dr. Abbas Mirakhor daripada University of Kansas. Memang sangat berguna. Didalam majlis ilmu ini, SC juga menjemput DYTM Raja Muda Nazrin untuk bersama-sama mendengar syarahan beliau.

Di sini saya sertakan link untuk perkongsian ilmu tentang pengajaran dan resolusi yang sewajarnya dilakukan oleh pengamal ekonomi mahupun penganalisa dalam kewangan Islam. http://www.sc.com.my/eng/html/icm/SC_UM_DrAbbas_090929.pdf

Secara umumnya disyarahkan oleh beliau tentang tiga model-model ekonomi konvensional seperti Walras, Arrow-Debreu Model (Complete Market) yang diasaskan dengan beberapa hipotesis-hipotesis yang terlalu sempurna (perfect) seperti tiadanya campurtangan kerajaan, tiada kos transaksi serta pasaran adalah anjal sempurna. Selain itu, diutarakan oleh beliau tentang dua bentuk model ekonomi moden yang diubahsuai oleh ahli ekonomi yang lain iaitu Modigliani – Miller Theorem dan Efficient Hypothesis Market.

Selain itu system kewangan itu sendiri yang berbentuk “fragile” menyebabkan pasaran mudah dipengaruhi oleh faktor-faktor yang membawa kepada kemelesetan. Pengajaran yang paling jelas yang dapat saya simpulkan daripada syarahan beliau adalah kestabilan system kewangan adalah sempurna tanpa kadar faedah. Mekanisma kadar faedahlah punca utama kemelesetan krisis global baru-baru ini. Selain itu prinsip penyertaan ekuiti adalah lebih tepat untuk menghalang “shock” dalam ekonomi. Gelagat pengguna dan pelabur yang berteraskan kejujuran, keadilan, tidak memanupulasikan keuntungan adalah salah satu factor penting untuk merealisasikan system kewangan Islam.

1850
Carera B-2, Germany

Monday, September 28, 2009

Back to Lubuk

Sudah sebelas hari bercuti menikmati hari kemenangan. Akhirnya saya kembali ke BSP bumi tempat saya melaksanakan segala tanggungjawab dan amanah. Apa yang menggembirakan saya pada kepulangan ke lubuk kali ini, saya telah melalui jalan baru untuk sampai ke BSP dengan merentasi Guthrie Expressway tembus di hujung Putrajaya kemudian susur kembali ke BBB dan akhirnya ke BSP.

Banyak sebenarnya "workload" menanti saya dengan senyuman. Sekarang ini saya tengah mengecaj tenaga untuk masuk pejabat. Hmm, ISO masih belum lagi langsai kerja-kerjanya. Agaknya datangkah juruaudit di minggu akhir itu? Kerna saya melihatkan pelbagai kekalutan berlaku sewaktu saat-saat akhir sebelum cuti hari raya. Namun, saya langsung tidak melihat kelibat juruaudit...agaknya siapalah diauditnya.

Esok, ya esok saya kembali bekerja. Esok pelajar masih bercuti. Mereka sedang enak menikmati cuti semester I. Namun keenakan mereka masih di dalam kegelisahan dan kebimbangan kerana keputusan peperiksaan belum lagi diketahui. Masing-masing berperang dengan perasaan. Saya juga pernah ditempat mereka. Masakan tidak saya berperasaan begitu cumanya cara dahulu mungkin tidak sama dengan cara sekarang. Saya pernah mengalami igauan mimpi-mimpi ngeri tatkala menduduki kertas-kertas yang "killer". Masa itu, hanya doa dan solat hajat sahaja mampu dilakukan. Kertas peperiksaan seperti Usul Fiqh I,II,III (diajar oleh Tok Mud), Fiqh Muamalat (Ustazah Shamsiah), Fiqh Jinayat, Econometrics (Prof. Mansor), Microeconomics (Dr. Alias) adalah antara kertas-kertas yang menggerunkan saya. Memang takut sekiranya harapan untuk lulus itu tiada. Kerna, pada pandangan saya ketika itu hubungan antara pelajar dan pensyarah antara di dalam dewan kuliah, serta di bilik pensyarah sahaja. Kami berpulun-pulun mengadakan perbincangan dalam kumpulan. Semasa pengajian saya di UM, rakan-rakan kongsi hebat saya pada ketika itu, Syima (Dungun), Ieda (Perak), Angah (Teluk Intan) dan Kakak (Kuala Lipis). Mereka adalah rakan kongsi yang hebat semasa saya di UM. Manakala di UIA, antara rakan kongsi hebat dan tulus yang selalu saya bertandang untuk perbincangan Kak Maya, Cik Diba, Ghass, Cik Liz, Kak Cun (ingat selalu berbincang di PG Asma, waktu pukul 8 pagi), Ani, Lin, Masa, Durukh, Ijal, Umam, Anum, Abang Rusdi, Kak Paie. Ramai. Tetapi mengikut subjek yang berbeza-beza.

Berbeza dengan keletah pelajar sekarang, sebelum berhempas pulas, memerah keringat, membanting usaha, menghambur segala dipelajari mereka sudah berpusu-pusu mengharapkan markah yang lebih daripada pensyarah. Tidak kira dengan sms ataupun telefon. Mungkin segalanya dianggap mudah sehingga faktor untuk mendapatkan markah atau status lulus menjadi mudah bagi mereka. Inilah perbezaan zaman saya belajar dengan sekarang. Pernah saya menghubungi bekas pensyarah-pensyarah saya, mereka juga menghadapi masalah yang hampir serupa dengan keletah atau gelagat para pelajar kini. Sehinggakan pensyarah saya sendiri mengakui perbezaan pelajar dahulu dengan pelajar sekarang. Adakah sistem pendidikan di institusi pengajian tinggi sekarang ini hampir sama dengan sekolah menengah? Konsep "spoonfeed" yang menjadi darah daging mereka sejak dibangku sekolah terbawa-bawa sehingga ke peringkat universiti. Manakan sama, konsep belajar di sekolah menengah dengan institusi pengajian tinggi. Dua alam yang berbeza. Di universiti kita diajar untuk menjadi insan yang berdikari dan mencari sendiri segala bentuk ilmu pengetahuan. Bukan sekadar konsep 3K iaitu Kelas, Kafe dan Katil. Sekiranya mereka masih lagi diasuh dan terbawa-bawa sikap di sekolah menengah serta konsep 3K pastinya para pelajar kita akan jauh keterbelakang. Justeru, saya berharap sangat supaya para pelajar kita harus berjiwa terbuka, sentiasa mencari ilmu, jangan terlalu taksub dengan zaman sekolah dan mesti kena cintakan ilmu.

Jangan jadikan diri kita seperti air yang bertakung. Jika kita berterusan membentuk diri kita untuk menjadi air yang bertakung alamatnya air itu akan menjadi busuk, ditambah pula dengan kegemaran aedes untuk membiak di dalam air yang bertakung. Nah! Akhirnya air yang kita takung menjadi punca penyebaran nyamuk aedes. Sepatutnya kita jadilah air yang mengalir. Ilmu yang diperolehi disebarluas dan dialirkan sejauh-jauhnya.

1834
Toshiba AW-848OSM

Thursday, September 24, 2009

Ziarah Sana Sini

Raya ke - 4. Hari ini baru benar-benar berkesempatan masuk "rumah". Tidak berkesempatan. Sudah menjadi kebiasaan apabila hari raya ke dua rumah Santan akan terbuka buat semua sanak-saudara. Sememangnya sedari dulu, semenjak tahun 1992 lagi. Alhamdulillah sehingga lewat malam, sanak saudara serta kawan-kawan turut datang bertandang. Special thanks to my ex-housemate, kak ina dan Zack dari Sungai Petani turun ke Santan. Cik Bee, Muzaffar, Muaz, Marni, (adik-adik yang lain kurang pasti nama). Dan juga hari ini Kak Zack, Abang Hazel dan Awash pun sampai juga ke Santan.Ex-boss Head Shariah of Etiqa Takaful Berhad dan keluarga turut datang. Sangat seronok. Ex-boss CERT bila agaknya nak sampai Santan....:-?

Kemudian bere-union di rumah Syila, tak sangka dapat berkumpul dengan kawan-kawan SMKAP Asma, Roshed dan Yati. Paling terkejut apabila saya memaklumkan pernikahan Haisyah pada Mei lalu. Sungguh seronok bertemu kembali.

Selain kehadiran sanak saudara dan sahabat-sahabat, saya juga berkesempatan menziarahi ayahanda dan bonda sahabat saya Kak Ma di Jitra. Memang sudah lama berhajat nak singgah ke Taman Ehsan, nak ziarah mak dan ayah kak ma serta nak tengok baby baru adik Amni yang bernama Nawal. Kehadiran saya dan adik memang amat dinanti-nantikan oleh pakcik Khassim dan Makcik Rahmah. Tatkala mahu menjejak kaki ke garaj kereta, saya terpandang kereta "Cik BibaH" biru WRQ. Terkenang kak ma dan nizam jauh di bumi Anbiyak, Sudan. Apa khabar mereka di sana... Moga sihat hendakNya. Bertanya khabar sambil menatap gambar-gambar Kak min dan keluarga di UK, saya lihat betul-betul di wajah pakcik Khassim dan makcik Rahmah... mereka benar-benar rindukan anak-anaknya. Pakcik kata tujuh anak-anak dan cucu-cucunya tidak beraya kali ini. Hati saya sebak, saya hanya mampu mengangguk dan senyum. Serta berdoa agar mereka di rantauan sihat dan gembira. Lebih sejam kami berborak, saya dan adik mohon beransur kerana ada lagi sebuah rumah yang akan kami singgah di Changlun iaitu rumah kak ida teman sepanjang saya di UIA, ketika itu dia di Kuliyyah Ahmad Ibrahim of Law pengajian di peringkat PhD. Dan alhamdulillah kini sudah pun bergelar Dr. Ida.

Dan hari ini, jiran merangkap saudara sebelah emak saya ada membuat kenduri kesyukuran. Rupa-rupanya kawan sepermainan saya pulang beraya di Santan. Kak Mazrah balik untuk hari raya kali ini. Kami berjiran tetapi sangat susah untuk bertemu. Seingat saya, kami bermain masak-masak semasa sekolah rendah, kemudian ke kelas fardhu ain di Masjid Santan sahaja. Setelah masuk sekolah menengah Kak Mazrah tinggal di asrama MATRI, Tunjung dan saya SMKAP. Kadang-kadang dan jarang-jarang berjumpa. Bayangkanlah duduk sebelah rumah. Kemudian pabila habis SPM, saya merantau ke Kelantan dan dia ke Nilai, Negeri Sembilan. Lagi susah nak bertemu. Sedar tak sedar sekarang dia sudah nak masuk lima tahun di Loughborough, UK. Dan petang tadi kami bersua, berjumpa dan bersembang. Masya Allah. Syiokknya... (to Kak Ebah, Kak Mazrah cakap, bila-bila boleh visit sana, sebab logistik sudah ada). Dia sekarang jurutera di sana. Dan dia dan suaminya tengah menanti masa untuk sambung PhD dan setelah itu baru lah pulang ke Malaysia. Saya doakan mereka semoga berjaya selalu. :)

Kemudian, kami terus bergerak ke rumah sepupu di Kangar, dan ziarah Wa di Paya. Alhamdulillah terasa nikmat berhari raya di sini. Santan de Best! Cumanya, berita agak mengejutkan saya, suami Nani terlibat kemalangan pada hari kepulangan mereka ke Langgar. Kata hati saya sangat kuat, sebab beberapa kali saya mahu hubunginya tapi belum berkesempatan sehinggalah Nani hubungi saya tadi. Majlis resepsi sebelah Aziz berjalan lancar tadi, Alhamdulillah. Cuma Aziz di lengan bercalar-balar kerana terkena serpihan kaca dipintu sebelah kiri. YA Allah.. Ku pohon dijauhkan dari segala bencana di mana jua kami berada Ya Allah. Selamatkanlah kami, jauhkanlah kami dari segala genap bencana di langit mahupun di bumi. Ameen...

0133
Telcel & Jati Arm Chair.

Sunday, September 20, 2009

20092009

Today is my special day.

Today is first Syawal.

Today is everything to me.

Today is today.

20.09.2009

Santan.
1423

Thursday, September 17, 2009

Salin Baru

Hari ini adalah hari terakhir persekolahan. Masing-masing saya rasa dan saya lihat sudah berubah "mood" raya. Begitu juga saya. Terasa aura-aura kehadiran Syawal tidak lama lagi. Ditambah dengan alunan seksefon Kenny G terasa mahu balik Perlis terus. Kehadiran para pendidik ke sekolah hari ini pun ibarat menunggu masa pulang. Syarat.

Alhamdulillah, sekolah kami bermurah hati memberi cuti pada esok hari dan 23 hari bulan kepada semua kakitangan kecuali petugas-petugas yang diperbatasan sekolah. Mereka perlu mengawal sekolah daripada musuh-musuh negara ( ini adalah baiah yang saya baca bersama tenaga kerja sekolah saya hari selasa lalu).

Bersempena Hari Raya, saya pun salin background baru untuk mood hari raya. he he. Jadi inilah background raya. :) Petang nanti ada perjumpaan dengan semua tenaga penggerak, mungkin ada amanat dan sesi maaf bermaafan sesama tenaga pengajar.

Kepada semua rakan-rakan sekerja saya, Maaf Zahir Batin, Salam Eid Fitri. Terus-terusanlah melahirkan ramai pemangkin tradisi ilmu ke arah antarabangsa. Wah, macam iklan pulak.


Selamat Hari Rayo!!!

Love Ballads - Kenny G

Wednesday, September 16, 2009

Ubaidah bersama para syuhadak...



Seorang pelajar UIA Gombak mati dibunuh oleh tentera Israel.

أعلنت عائلة القدسي الدويك صباح اليوم، عن استشهاد ابنها الجريح عبيدة ماهر عبد المعطي القدسي الدويك ( 25 عاماً)، في أحد المستشفيات الإسرائيلية.
Keluarga al-Qudsi ad-Duwaik telah mengumumkan pada pagi ini tentang kesyahidan anak mereka Ubaidah Mahir Abdul Mu'ti al-Qudsi ad-Duwaik yang berumur 25 tahun yang telah tercedera dan meninggal di salah satu hospital Israel.



وكانت سلطات الاحتلال أطلقت الرصاص على عبيدة على مدخل شارع الشهداء وسط مدينة الخليل بتاريخ 26/8/2009، وتمت إصابته بعدة عيارات نارية، نقل على إثرها لأحد المستشفيات الإسرائيلية وهو في حالة حرجة.
Kerajaan penceroboh Israel telah menembak Ubaidah ketika di pintu jalan asy-Syuhada di tengah-tengah bandar al-Khalil (Hebron) pada 26/8/2009. Dia telah ditembak dengan beberapa das tembakan, dan dia telah dibawa ke salah satu hospital Israel dan beliau ditahan di sana.
وتتهم سلطات الاحتلال الشهيد عبيدة بمحاولة طعن جندي إسرائيلي على حاجز شارع الشهداء.

Pihak penceroboh Israel telah menuduh asy-Syahid Ubaidah dengan cubaan menikam salah seorang tentera Israel yang sedang menjaga sekatan di jalan asy-Syuhada' .
http://www.insanonl ine.net/news_ details.php? id=9364

Maklumat tambahan (daripada rakan rapat Ubaidah di UIA):
* Ubaidah memang terkenal sejak kecil aktif dengan program-program Islami di masjid, dan popular dengan nasyid dan syair-syair Arab berkaitan pembebasan Palestin.

* Ketika di jalan Syuhada, beliau dalam perjalanan ke tempat kerja, dan jalan itu memang terkenal sebagai tempat ramai orang dibunuh oleh tentera Israel kerana pihak Israel menguasai jalan tersebut dan sering mengadakan sekatan jalan raya.

* Pihak Israel tiada bukti menyatakan penglibatan Ubaidah di dalam kumpulan militan atau aktiviti keganasan, jadi pihak Israel mengada-adakan tuduhan kononnya beliau cuba menikam pihak Israel, supaya menghalalkan pembunuhan tentera Israel ke atas Ubaidah.

* Selepas ditembak, beliau masih hidup dan dibiarkan selama lebih kurang 30 minit, dan beliau dibelasah.

* Di hospital, pihak Israel menghalang orang Palestin daripada melawat Ubaidah.

* Beliau koma selama 19 hari.

* Beliau merupakan tahanan yang ke 1167 atau 1168 yang mati di dalam tahanan Israel.

Tuesday, September 15, 2009

hingga ke akhirnya...


Penantian Ramadhan tahun ini amat berbeza dengan tahun lepas. Tahun lepas saya berkesempatan hampir tiga minggu di Mekah dan Madinah. Pada tahun ini saya berpuasa di bumi saya mencari rezeki. Alhamdulillah sudah menjangkau dua puluh lima hari ibadat puasa. Dalam kekalutan mencari lailatul qadr, saya terasa Ramadhan ini saya sungguh belajar. Belajar hidup bersahur di rumah sewa, tidak dinafikan berbuka dengan rakan sekerja namun ada juga masanya saya berbuka sendirian di rumah. Saya teringat dengan seorang ustaz muaalaf, dia menceritakan betapa peritnya dia melaksanakan ibadah puasa seorang diri dalam keadaan dirinya berahsia daripada keluarganya dia sudahpun memeluk Islam. Ketika itu selama tiga tahun berturut-turut dia berbuka dan bersahur sendirian. Ketika mana dia berbuka dia berasa sungguh gembira dan bersyukur kerana dia adalah di antara jutaan umat Islam di muka bumi ini pada setiap kali masa berbuka puasa. Sesungguhnya dia tidak keseorangan... implicitnya dia beramai-ramai dengan umat yang lain. Tatkala itulah apabila saya berbuka sendirian saya pasti terkenangkan cerita ustaz tersebut. Rabbi.... La tazarni fardan.....

Minggu ini agak melelahkan kerana serentak urusan audit penfailan di sekolah saya dijalankan serta proses pemeriksaan kertas peperiksaan akhir serta proses memasukkan markah para pelajar. Alhamdulillah segalanya telah pun terlaksana dengan baik. Dan hari ini saya terasa agak lega. Ditambah dengan rezeki yang tidak disangka-sangka membuatkan semua tenaga pendidik di sekolah saya kegirangan menerima "duit raya". Alhamdulillah. Jauh di sudut hati saya sangat bersyukur dengan nikmat yang Dia kurniakan. Terima kasih Rabbi... Segalanya daripada Nya dan segalaNya kita pasti akan kembali.

Bila mengimbau kenangan tahun lepas, saat-saat 10 malam terakhir adalah saat cemerlang di Tanah Suci. Malam-malam itu dihidupkan sepanjangnya.. Saya teringat lagi semua orang senantiasa berjaga dan bersolat diimami oleh Sheikh kegemaran walid saya Abdur Rahman Sudais. Pabila qunut dibaca kami semua memohon keampunan tersedu sedan mengenang dosa-dosa yang menggunung tinggi. Adakah kami dalam golongan yang Engkau ampuni pada Ramadhan kali ini? Adakah kami akan bertemu lagi Ya Rabb... Adakah kami layak menghuni syurgaMu...sedangkan kami terlalu lalai dan leka.. Moga saya berpeluang menjejak dan terus menjejak tanah suci dan tanah tempatnya Kekasih Allah... Insya ALlah. Rindu mula bertandang...

Semoga semuanya selamat, mencapai kemenangan dalam tarbiah Ramadhan 1430H. Insya Allah. Eid Mubarak buat semua sahabat-sahabat. Terutama sekali sahabat-sahabat saya yang diperantauan iaitu Kak Ma & Nizam di Sudan, Kak Zakiah di Canada, Naimah di Melbourne, Kak dayah di Sydney, Azhar Jek di New York, Mahrizal @ Ijal di Ankarsas Uni US, Kimi di Kyoto Jepun, Fauzi di Durham Uni UK, Aiza di Cardiff Uni UK, Ani pun boleh la... walau dah balik tak sempat lagi bertemu muka (Insya Allah kari kepala ikan), Kak Ebah yang jauh di Muadzam (lama tak bersua), Pak Heri, Miranti dan kawan-kawan di Indonesia, Kak Noor di Singapore, Faezah di Brunei dan semua sahabat di Malaysia (Barat Daya dan Timur Laut) terutama sekali kawan-kawan UIA, CERT Events, Etiqa, SIIUC, UM, UMNP, SMKAP, SKKS, SRKSI, SKBT5 dan Santanian.

Ucapan: Saya pohon sejuta kemaafan atas salah silap sepanjang persahabatan/perkenalan kita. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITR 2009. Ukhuwwah itu Indah, bertemu dan berpisah tidak gelisah.

1700
Casio S-VPAM
2302