Friday, October 30, 2009

Mereka datang



Di sebelah petang semalam….

Tuk! Tuk!

“Come in…”, saya menyahut.

Tuk! Tuk! Tuk!

“Come innn!!!”, lantang saya menjerit. “Agaknya suaraku lembut sangat kot tadi tu”, detik saya dalam hati. Tetapi gusar andai jiran sebelah menyebelah terganggu dek kelantangan suara saya.

“Puan, boleh saya jumpa?”, katanya. Seorang pelajar tidak langsung yang tidak pernah-pernah jemu menjenguk saya.

“Oh, sure..have a seat”, saya menjawab.

Dia memang bukan anak didik saya secara langsung di dalam bilik kuliah mahupun tutorial. Tetapi dia adalah anak didik saya yang tidak langsung yang sangat meminati bidang kewangan. Saya masih ingat di awal semester saya menanggung amanah di sekolah ini, dia diperkenalkan oleh kawan sekerja saya. Katanya dia mahu tahu hala tujunya selepas diploma nanti. Pertemuan yang secara tidak langsung membuatkan dia akan datang menziarahi saya sekali sekala. Kerna saya tahu dia juga ada keterbatasan waktu untuk menimba ilmu. Begitu juga saya dengan kesibukan dalam perkongsian ilmu.

Berdasarkan pertemuan-pertemuan sebelum ini, dia pasti mengheret isu-isu yang kurang difahami seperti perbankan sehinggalah dinar emas. Saya sangat bersyukur kerna sedikit sebanyak saya membantunya dan dia juga membantu saya. Alhamdulillah. Saya juga yakin bahawa dia mampu melakukan yang terbaik.

“Ha…how’s your result?”, saya memulakan bicara.

“Alhamdulillah, sem ni DL. GPA 3.91”, dia menjawab.

“Alhamdulillah! Bagus!”, kata saya dengan gembira.

“CGPA?”, Tanya saya lagi.

“3.69”, dia membalas.

“Tapi kalau boleh saya nak dapatkan lebih daripada 3.7”, tambahnya lagi.

“Ok…make sure semester ni pulun bagi habis!”, terasa saya yang bersemangat.

“Puan, hari tu saya ada jumpa Ustaz N. Dia kata nak masuk UM susah puan…”, dia merungkai apa yang terbuku di hati. Lalu dia tunduk ke bawah.

“Kenapa dia cakap macam tu?”, saya tanya kembali.

“Memang susah…. UM susah nak masuk…ustaz cakap..”, ulangnya lagi. Terdengar keluhannya itu.

Saya akui katanya ada benar. Memang susah pun. Tanpa latarbelakang yang kukuh dalam Syariah dan Bahasa Arab peluangnya agak tipis. Namun dia juga sedikit pengetahuan Bahasa Arab. Tetapi mungkin kurang kukuh jika tidak dipersijilkan. Tapi bagi saya tiada apa yang mustahil selagi belum mencuba.

“Macam ni, kamu tak boleh stick dengan satu pilihan. Kamu perlu ada alternatif. Sekiranya tak dapat UM, kamu masih ada banyak peluang untuk IPTA yang setara dengannya malah lebih komprehensif lagi”, saya pula mula menjernihkan suasana.

“Alternatif ada dan cita-cita dan hasrat juga tercapai”, kata saya lagi.

“Apa pilihan kamu seandainya tak dapat UM?,” saya mula menyoal dan mengumpan minat.

“Saya ada tengok juga Puan….. kalau tak pun USIM, atau pun UUM sebab keduanya ada menawarkan perbankan dan kewangan”, dia menjawab.

“Kenapa UUM?’, saya mula memancing.

“Saya ada tengok subjek-subjek yang berkaitan saya rasa macam ok. Apa pendapat Puan?, dia kembali melontar soalan kepada saya.

“Berdasarkan minat kamu, keinginan dan cita-cita kamu…..”, saya menarik nafas untuk menyambung pendapat.

“I would suggest you to further IIUM”, sambung saya lagi.

“UIA Puan?”, dia menyoal saya kembali sambil tersenyum. Seolah-olah ada sesuatu yang membuatkan hati beratnya menjadi keringanan.

“Ya.”, jawab saya dengan pendek.

TRITT….TRITTT…

Telefon pejabat saya berbunyi. Sesudah berurusan di talian saya paling semula kepadanya yang sedia menanti ayat-ayat saya yang seterusnya.

“Banyak sudut yang akan kamu belajar sekiranya kamu sambung di sana. Bahkan saya syorkan kamu agar buat ‘double degree’. Dua-dua kamu dapat. Bahasa Arab, Ekonomi, Finance dan Usul fiqh. Jimat masa, kamu dapat dua ijazah. Kemudian kamu sambung MA dalam bidang Usul Fiqh. Buat kat mana-mana di timur tengah. Polish Arabic kamu. Kemudian, balik Malaysia kalau nak sambung Doctorate sini pun tak pa kat luar pun tak pa.”, saya memanjangkan hujah.

Dia mengangguk-angguk apa yang saya katakan.

“Bahkan di sana kamu tak perlu risau sangat dengan biah sebab ianya lebih kurang dengan di sini. Dan pastinya kamu boleh mendekati ustaz-ustaz dan syeikh untuk dengar dan belajar kitab. Selalunya ada selepas Asar dan Maghrib”, kata saya lagi.

“Nak mantapkan bahasa, kamu bergaul la dengan pelajar-pelajar luar. Macam Afghanistan ke, Iraq ke, Iran ke, Sudan lagi bagus lah. Secara tidak langsung itu sudah memberikan persediaan kepada kamu nanti untuk ke luar Negara nanti”, saya menyambung lagi.

“Um.. um…betul kata Puan, kalau boleh saya pun memang nakkan biah yang macam di sini. Sebab tu la tadi saya utarakan perkara ni. Saya nak pastikan mana satukah pilihan yang sesuai untuk saya apabila habis belajar nanti. Thanks Puan”, dia membalas.

“Bagus, kamu dah nampak sekarang, minat nak buat MA di mana?”, saya menambah.

“Insya Allah saya nak sambung di Yarmouk University”, dia menjawab dengan yakin.

“Oh that’s great! Saya setuju benar. Bagaimana dengan ibu bapa kamu?”, saya menyoal kembali.

“Alhamdulillah, mereka menyokong saya. Kadang-kadang ayah saya pun kurang faham dengan kemahuan saya tapi dia tetap memberikan peransang kerana dia tahu minat saya, dia menjawab.

“Oo.. alhamdulillah, bagus-bagus. Saya juga akan sokong dan doakan kamu selalu. Ingat ya, bila kita niat ikhlas lillahi taala, pasti akan jalan-jalan kemudahan itu terbuka luas, tambah lagi kamu memang benar mahu berjihad fisabillah”, saya menambah.

“Emm.. Puan. Terima kasih Puan. Kalau ada apa-apa lagi saya datang lagi ye Puan atau saya nak email Puan”, katanya di penghujung perbualan kami.

“Boleh… you have my email and number right?”, soal saya.

“Yes, Puan”, dia menjawab pantas.

“So….if there’s any queries ke…. Please don’t hesitate to contact or mail me okey?”, kata saya.

“Insya Allah, I will”, katanya lagi.

“Emm…Terima kasih banyak-banyak Puan. Oh ye Puan, kalau boleh saya nak attend any course yang reasonable price dalam Faraid. Do you have any idea on that particular course Puan? Kawan saya Singaporean ada sertai kira-kira 120$S. Kalau boleh saya nak di Malaysia dan berpatutan”, dia bertanya lagi.

“Ok I will check for you later yea. I think we have, and Insya Allah I’ll try to get special price for you k”, saya terfikir-fikir siapa ya….

“Ok Puan, I need to go now”, dia berpermisi.

“Baik, baik and good luck for this sem yea”, kata saya penyudah ayat.

“Insya Allah Puan”, tersenyum sambil menolak kerusi yang dijadikan stopper untuk pintu semasa perbualan kami tadi.

Pintu tertutup rapat kembali. Kerja-kerja kebajikan disambung semula.

****************************************************************

Lagi petang yang damai…

Tuk! Tuk!

“Come inn!” lantang saya lontarkan suara.

“May I come in Puan?”, dia menjenguk. Pelajar saya berusia dalam lingkungan lewat 20-an. Berasal dari Nigeria. Ebd-ul Hameed.

“Yes, sure”, saya tersenyum. Dalam hati tertanya-tanya apakah gerangannya kali ini membawa satu pertanda. Saya tahu dia gagal subjek Ekonomi semester lepas.

“Ebd-ul Hamid, can you put this chair as stopper at my door please”, saya mengalu-alukan kedatangannya.

“Yes, Puan’, dia bertindak seperti apa yang diminta saya.

“Ok, have a seat…”, saya menyelesakan kedudukan.

“Thank you Puan”, jawabnya.

“How’s your Hari Raya Puan?, dia memulakan bicara.

“Oh great! Alhamdulillah… I celebrated my eid-mubarak at my hometown with my family, near and dear…”, saya menjawab dengan nada gumbira. Pastilah gumbira kerna satu Syawal lalu adalah sambutan kelahiran saya. Ditambah dengan hari kemenangan umat Islam berpuasa di bulan Ramadhan.

“Alhamdulillah… Puan… I come and see you now because I wanna ask you about my paper last semester. I know, I failed for this subject. But, I think I supposed to pass. At that time, I’m a bit stress because this paper was last paper before I departing to Cairo which was the last ticket to go back Nigeria”, dia memulakan bicara.

Saya memandangnya dan mendengar butiran kata-katanya.

“Puan, I feel confident that I will get at least B or C for this subject. I just came back last two days and found out my results. It was so bad. I’m so sad. Is there any chance for me to get pass for this subject? You know Puan, if I failed for only one subject, it affected to my study period as well. So, I have to stay longer here. I wanna go back to Nigeria and work there”, dia menyambung.

Saya mengangguk dan mendengar.

“Puan, what should I do now? Can you re-check my paper?”, dia menyoal saya.

“Ebd-ul Hameed, I know you are a good student in my class, if you absent immediately you come and see me, explained the reason why you can’t come to my class. And you also always respect me as your teacher. I know you are good personally.

Kali ini gilirannya mengangguk.

“But you yourself knew what did you answer in your answer script last paper right?”, saya menyoalnya kembali.

“Yea…. I remember Puan….”, dia menjawab lemah.

“So… you got the answer here. You submitted me only one and half pages right?, saya menduganya.

“Yes…Puan….” Sekali lagi dia mengakui.

“Then…. Should I re-check your paper Ebd-ul Hameed?, saya menyoalnya lagi.

“No Puan….”, dia menjawab lemah sambil meraup wajahnya dan melepaskan keluhan kecil.

“What should I do Puan?”, dia bertanya saya.

“Ok, definitely the best solution you have to repeat this subject”, saya mula memberi semangat.

“Is this subject offer for this semester Puan?”, dia bertanya.

“Yes Ebd-ul Hameed”, saya menjawab.
“I bring my structure course Puan, now I failed Economics and I can’t take Managerial Economics. So now I have to repeat this subject.

Saya mengangguk-angguk sambil melihat struktur kursusnya.

“Puan, do you teach Economics this semester?”, dia menyoal.

“Oh for this semester I am not, other lecturer will teach you okey”, saya menjawab.

“If that I will not repeat this semester”, dia berkata.

“Ebd-ul Hameed…if you behave like this you will extend your time and your money. Subject is offered. Don’t waste your time”, saya memperjelaskan keadaan.

“I’m afraid if they don’t understand me and treat me as you”, dia mula ragu-ragu.

“Masya Allah, you are not supposed to say that. Every one of us has different character. Different treat and touch ok. I would suggest you, go and see them. As you visit me here. Talk to them, share with them. Of course they will understand you”, saya mencadangkan.

“Hm… Insya Allah I will…” dia mengaku.

“Ok now, try to meet them ok? How’s your Eid-Mubarak?”, saya cuba mengalih topic agar hilang kegusaran di hatinya.

“Alhamdulillah, everything is fine. Puan, actually this time of Hari Raya I celebrated with my wife”, dia berkata dengan senyum-senyum kambing.

“Oh! Really??! Meant you’re married Ebd-ul Hameed?”, saya sedikit gumbira.

“Yes Puan!”, dengan senyum seronok.

“Mabruk!!!!!” saya mengucap tahniah kepadanya.

“Thank you Puan”, dia menjawab dengan wajah ceria.

“Ok, where’s your wife? Why didn’t you bring her here and introduce to me?”, saya tertanya-tanya.

“Insya Allah, I’ll bring her. Insya Allah. She will study here Insya Allah”, dia berkata.

“Ic… That’s good uh. Send my regard to her ok?”, saya berkata lagi.

“Insya Allah Puan, Thank you for your advice Puan”, dia mengakhir pertemuan petang semalam.

“You’re most welcome”

Alhamdulillah… Segala puji buat Dia Pencipta alam… Tersenyum saya melihat gelagat mereka. Macam-macam ada…..

Note: Puan is just only “salutation” between my students and I. Most of the time Miss. Huhu..


COLOP Printer 40,
R 2302

Monday, October 26, 2009

Balasungkawa Dr. Zainudin Jaffar (1961-2009)

Al-Fatihah kepada roh Allahyarham Dr Zainudin Jaffar di atas berpulangnya beliau ke rahmatullah pada petang 25 Oktober, 2009.

Saya hanya mengenali Allahyarham semasa International Conference on Islamic Economic 2009 di hujung Mei tahun ini. Terasa kehilangan orang kuat dalam pembangunan Ekonomi dan Perbankan Islam. Moga Allahyarham diletakkanNya dalam golongan beriman dan soleh. Ameen.