Friday, September 21, 2018

Circle of Friendship

Elhamdullillah.

Mula pagi dengan tenang hari ni. 

Seronok hari jumaat ni. Rasa syukur dengan nikmat Allah berikan. Ya Allah jadikan hambaMu selalu tergolong dalam golongan yang Engkau pandang dan kasihi.

Awai gerak ke KL Sentral, Azhani tolong hantarkan, dia antara insan yang banyak tolong sepanjang pengajian ini. Lepas tu sampai kat KL Sentral pulak baru tau yang komuter ke Rawang dah tak beroperasi. 

Pastu menapak ke MRT Muzium Negara untuk ke Sungai Buloh. Dengan harapan dapat tukar komuter ke Rawang. Sebab Zima tengah tunggu kat situ. Janji dengan dia awal2 lg.

Sampai ja kat Sungai Buloh tiba-tiba train paling awai adalah 7.43 am. Alahai awainya. Aku dah janji dengan Zima nak jupa pukul 7.15 am.

Al makanya, dengan sendu aku menaip bait-bait kata, “ Zima, nampak gayanya awk pegi dulu la ye. Sebab train komuter ktm ni pukul 7.43 baru gerak. Saya dah sampai Sungai Buloh.” Terus mata merenung saja  coach train  ke Kepong yang baru sampai dan snap bagi kat wasap RR Villa lokasi semasa.

Rupanya seronok kan naik MRT pagi-pagi hahaha.. tak baik la kesian kawan-kawan yang memang berpusu-pusu naik MRT. Alah.. dulu aku pun macam tu duduk dalam tin sardin. Tak pa la kenangan...

Pastu dengan rasa seronoknya nak menunggu train ke Rawang / Tanjung Malim aku pun dok melayan la pakcik dan makcik yang nak naik train ke Ipoh pukul 7.34 am kejap lagi. Teringat gamaknya macam ni la mak ayah aku duk tunggu ETS nak balik Arau kan. Pakcik tu memang selesa duk suruh kita tengok tiket dia, check platform dia. Ceq apa lagi layanzzz... this is we call as killing the time.

Tup tup handphoneku yg retak sedikit skrin ni berdering. Skrin retak dan aku berpisah tiada. Harapnya jangan la lagi teruk. Zima yang call ni.

“Hello, assalamualaikum awak.”, kata aku. Aku memang panggil saya awak okay.

“Wa’alaikumusalam, awak, awak masih kat stesen MRT Sungai Buloh?”, kata Zima.

“Aah, kite tunggu train 7.43 am”, aku balas. Oh ya kadang-kadang bila mood aku ngada-ngada aku bahasakan diri kite. :D

“Oh ok tak pe, saya amik awak kat situ. Tak pe biar sama-sama kita lambat”, dia balas.

“Eh Tak pe la”, aku kata lagi.

“Tak pe biar kita sama-sama lambat”, ulang lagi dengan nada yang menyakinkan aku. Aku bukan apa, tak nak susahkan dia. Sebab aku dah tersusahkan dia fikir pasal aku macam mana nak sampai Tanjung Malim sejak awal minggu ni. 

Moga Allah mudahkan urusan dia kerana tolong aku hari ni.

Ni sambil menunggu dia, aku coretlah cerita pagi Jumahat ni.

Alhamdulillah dia dah sampai. Yeay! 

Circle of friendship
Road to TM

Thursday, September 20, 2018

Special Day of 10 Muharram 1440

Alhamdulillah thuma alhamdulillah

All praises to Allah

All praises to Allah

All praises to Allah

Only the above that I really wanted to say for today.

Why today is so special?

Because today is the tenth day of Muharram 1440.

We just approached the new year in Hijri (year of Islam), Muharram is the first month of the Islamic calendar.

With my limited knowledge, this month is very special which mean forbidden, and this month is one of the four sacred months.

Allah’s sacred month of Muharram is a blessed and important month. “The year is twelve months of which four are sacred, the three consecutive months of Dhul-Qa’dah, Dhul-Hijjah and Muharram, and Rejab. (Al-Bukhari, 2958).

The tenth of Muharram is called the Day of Ashura and is a very important day in the Islamic Calendar. The Holy Prophet (PBUH) used to fast on this day and advised other Muslims to do the same. However, fasting on the Day of Ashura is totally optional and it depends upon every Muslims whether he wants to fast on this day or not (Hijab al-Faisal, 2012).

But the virtues of fasting on Day of Ashura cannot be denied because when Prophet Muhammad was asked about the blessings of fasting on this day, he replied,

‘It is a compensation for the sins of the past year.’

i.e. the sins of one year that has just gone by will be forgiven. (Muslim, Vol. 1).

However, only minor sins are forgiven by Allah.

For the forgiveness of major sins, one has to resort to the Tawbah (repentance).

In conjunction with the tenth of Muharram and the Masehi calendar today on 20th September 2018 is my born day.

Ironically, I am grateful due to the Day of Ashura and may Allah accept all my repentance and sins. 

Indeed, I am sinful and always hoping for His Jannah.

I ask forgiveness, Oh Allah, the almighty accepted repentance.

I ask forgiveness Oh Allah, of all sins.

Add me the useful knowledge.

Give me that were granted and practices.

Give us a lot of earnings.

Accept our repentance sincere with holy repentance.

I am thankful for having all the wonderful persons in my small circle. They are so much precious, meaningful and whom I love most. All wishes and messages that I've received today, and greatly appreciated. Why I am writing here? They don't know how much lucky I am having them in my life. Who are they? They are the only remember me as I do! Satu lagi depa tak baca pun blog ni hahaa.... 

Lembah Pantai
20180920

Wednesday, July 11, 2018

Pudu Raya vs Pudu Sentral

Away 2 minutes from the critical theorizing and analytical thinking which is a part of my life now.
Just wanna take a deep breath, inhale and out.

About more than a decade, I am not using service at Pudu Raya. 
Yea, but now Pudu Sentral.
Haha, still Pudu there. I have to admit that a lot of changes. 
Oops... it just like you are not in Malaysia. :P
Pudu Raya is my the favourite place where all the express buses to Northern were departing there.
Of course la, I am Northern people thou!
So, it was the best service I'd ever used going back to hometown in every holiday or semester break.

Talking about now, it just transforming the old Pudu to new one plus UTC which is the one-stop centre for the public to get the government services. 
The services that I refer to are renewing my passport and IC. Well, I managed to get my passport less than 2 hours and IC less than an hour. Quite a good service. 

However, back in 2012 when I was in Penang, I managed to renew my passport within thirty minutes. Fortunately, that was a very unique and special case. I was in hurry to catch my flight boarding to Medan and attend an important meeting with Universitas Sumatera Utara on the afternoon. What a crazy day for me. Haha. 

Ok, my eyes wider now. Have to pen off now.

Emaan...
μ•ˆλ…•

Tuesday, July 3, 2018

Melalui daerah-daerah ini aku merasakan banyak yang menarik untuk diobservasikan. Antara yang menjadi tarikan aku adalah bangsa ini yang selalu ada di mana-mana di daerah ini. Mereka adalah golongan yang sangat rajin. Sangat dedikasi, sangat bersungguh-sungguh khususnya dalam mendapatkan sesuatu yang dihajati.

Haha tulis tak habis. Kaizen please fiezarmy! 2 minutes only.
πŸ’˜Hello 2018! I can say if we set KPI for this year, now should be the second half of target to achieve our KPIs. Well, now I still in progressing of completing my KPIs for this year, yeah quite challenging since there are a lot of flaws here and there. Ouch! We never know until we push our limit. Inspiring my lovely friend, in fact, she has been burdened with the biggest or worst problems in her life, but she managed to face it.

“Amazing things will happen” πŸ‘‰πŸ‘ˆ
This is the quotation for today. I don’t think to write more coz it just a matter to have a post for this blog which dates 2018. Hope more coming in haha. But unfortunately, due to my laziness to update perhaps one year one post haha…. I know nobody will read my blog. It is not so much relevant for this recent years. People prefer to update their status in FB, Twitter of Insta. Yea I might be one of an orthodox person which love to write my update here.

La. La. La time is clocking… approaching end of 2018… let's re-arrange our plan, never tired with what we plan not go well as we wish but the most important thing is we must never give up, keep progressing even in a minimal progress till you find the way to speed! Change it a little but progressively. We should fight in our way! Chaiyok! Chaiyok!πŸ‘ŠπŸ‘Š✌

Na nana…πŸ™†


Bye.πŸ˜‡
Lembah Pantai

Friday, November 24, 2017

Rain Blessed

Again, now it’s raining. I love the sound and smell of raining.

“O Allah, may this rain bring blessings”
Ameen

Nothing to share today just, drop for this du'a. 
I am in the midst of analysing my qual data. 
just two minutes.
really hope I can achieve today's goal.

"O Allah, please guide me to the end."
Ameen


Lembah Pantai

Thursday, November 23, 2017

rain drops

Today is raining day. It just started when I’d promised with Kak N to have lunch together. I took her from the faculty and we went to the eleventh cafΓ© and had our lunch there. Meet up with her definitely brought us so many things to share. She is one of my classmates during our research methodology class back in 2015. Coincidently we were always seated nearby and get close day by day. She is a teacher, mom of 3 children and very hardworking woman. I salute her. Manage her family and running there and here to fulfil her obligation as a student and mom. In fact, I respect all the superwomen in this world who are being a wife, mom, worker and student concurrently. Totally salute. Okay back to the storyline haha. I know this blog will be nobody read because of it is a very dull and plain haha.

Nevertheless, I love to jot down here because it is just a part of expressing my feeling and experience in my life. Short writing and the moment which I want to remember is the best thing love to do. The storyline is, after lunch, we back to the main lib and proceed our task until late afternoon. The thing is, we do love raining day because we will feel greatly calm and cool haha. On the pathway to the main entrance, I said to her, I think if we take a picture it must be a great HDR pic with the raindrops on the leaves right. She agreed with me. Immediately, I asked her to hold the umbrella and took this pic. The melody and rhythm of raining days extremely tranquil and mesmerizing.  Owh… soooo lovely. Ok, that’s it for today.

Tata.

1824 (white table of two)
Lembah Pantai

Friday, November 17, 2017

clear but unclear

I was shocked last night been attacked for something that I ridiculously unexpected.

The message was clear, however, the implicit meaning of the message still ambiguity and suspense.

This situation happened one week ago when I was planning to meet a shawl's girl. 

Oh, my BFF know everything. 

We had such a crazy conversation about that situation. 

And consequently, it appeared last night with something was so unintended. 

Now, the mode is waiting and cautious perhaps.

Ah....apelah aku mengarot ni.

Bye

Lembah Pantai

Thursday, November 16, 2017

flowering

Being a student is the best moment should I say though. In order to feel good, we must understand the purpose of why we are here. Why we choose to be here and do we accept what have now? We are here, have to do something the best in our life. Indeed, for me, this is the best moment that I was looking forward to learning more and more. With what I am having now, facing now, doing now is the moment I really enjoy.

Alhamdulillah. Nevertheless, I should admit that the best moments are not always on the top. Sometimes, I also face the difficulties, ups and downs in my research process. No matter what, we should face them peacefully and faithfully. If the trials come from ourselves, we should try to overcome all of the shortcomings. In other words, improve ourselves gradually. Improving ourselves just not change it just one flip of your finger or just one-night process, it takes maybe weeks, months and years to be a new you. Thus, we should control ourselves in certain circumstances. On the other hand, when we have to deal with the uncontrollable difficulties, it does not mean that you are facing “the end of your world”, overthinking might stop you from move forward. The best thing is to try to face it and think of how to solve it. 

Wah…. Very long introduction hahaa…. Make a story short. Actually, last two weeks I faced some difficulties of my XPS which the blue screen and auto-restart issues. Since I have completed my data collection, I have started on my data analysis and I was so fond of and having fun in coding the data perhaps! Go through it. Plus, with preparing the paper for the deadline of the end of this month which I targeted to complete earlier. Back to my XPS story, I made a call to the helpdesk, and ask their technical support to help with these issues and they decided to send me site engineer to look after my XPS. The side engineer came and check my XPS, it is found that my XPS first round recovery, it must change the solid-state disk. I accepted and waited for changing to the new SSD. As usual, as formatted the XPS what I have to do is re-installing all the software related to my research and it took about days to install because of the data all in my Dropbox which I need to synchronize all the data. But then after two days, another problem diagnosed haha. Another blue screen and auto-restart happened again. Immediately I contacted my site engineer to look after the new problem of the blue screen, he said this is major, XPS should be changed with the new motherboard. Haha, what to say.

Ok, he came and again the process that I faced last week I have re-face again, re-installing and re-synchronizing. Plus-minus all these challenges took about one-two weeks crazy with this process. Hoho. Since this weekend and started this week I was in a tucked smoke in my head hahaha “pulun” to finish my writing for my paper. Suddenly my SV sent me a message. I am quite panic since there is still half of the part yet to complete due to challenges as I mentioned earlier. Apparently, a short message sent my SV was not that reason, but she wanted to take me to the place of mind and soul therapy. HAHA Alhamdulillah. And yesterday, I enjoyed treating the mind and soul by looking at the beauty of God's creation with fresh flowers. We get in the cool room and look, feel, caress the freshness of the roses, chrysanthemum, tulips, lavender, pompom and many. So today I feel better and energetic to continue my writing. No more tucked smoke in my head. Haha. I think this post so lady la… talking about flowers… by the way flower equal to women. No flower no women. Ok, bai.

Eight and floor of two.

haha...mengarut selalu.

Lembah Pantai.

Tuesday, November 14, 2017

bahagia

kebahagiaan manusia di dalam kehidupan ini terletak pada kecematan dan usaha kerana melaluinya orang kaya dan orang miskin akan didamaikan.
-Baddiuzaman Said Nursi-

Renyai hujan pagi ni, meliat rasa bangun pagi.

Namun perjuangan masih banyak membuntut.

Ayuh menapak sehingga habis anak tangga itu.

Kuatkan daya, hapuskan rasa kelana di jiwa.

Lantai dua.
Nombor Lapan.

Lembah Pantai.

Monday, November 13, 2017

Terus Jalan dan Lari

November sudah.
Jalan masih jauh.
Melalui liku-liku terowong gelap.
Mengharap cahaya dihujungnya. Insha Allah.
Banyak memori 2017 ni.
Memori yang mengajar erti perjuangan, pengorbanan dan penghargaan.
Tapi yang paling jelas kita perlu menghargai dan menyayangi diri kita dahulu.
Insha Allah, daya tarikan itu akan datang kepada kita.
Percayalah.
Percaya pada diri mu.
Kamu mampu seperti mereka yang telah bergelar juara.

Malaya
Lembah Pantai
2017, Nov 11

Monday, June 13, 2016

Masih terdaya

Duhai Allah berilah aku kesempatan menikmati larutnya kasihMu..
Salam ramadhan..

Lembah Pantai

Tuesday, January 5, 2016

Kuatkah?

Menyelak pagi dengan lafaz mulia
Menyulam kata berirama syukur
Gurau senda menjadi muzik indah
Tatkala mereka bersimpuh sekali
Aku pasti
Seindah kasih
Sedamai sayang
Setenang cinta
Aku pasti
Bukti cinta
Bukti kasih
Bukti sayang
Selalu disemat dan tersemat di hatiku
Merekalah jua penyejuk mataku
Merekalah jua permata hatiku
Merekalah kadangkala doktor hatiku
Merekalah jua konsultant hidupku
Aku tahu
Bertapa gembiranya hati mereka
Bertapa gamatnya suasana adanya mereka
Bertapa angannya kami bersama
Aku tahu
Aku rasai
Aku jiwai
Aku hayati
Namun Dia lebih tahu
mana yang lebih Haq,
mana yang lebih aula,
mana yang auliya,
Dia hadirkan kami dengan rahmat kasih sayangNya
Untuk kami bersyukur
Untuk kami bersabar
Untuk kami berfikir
Untuk kami berdoa
Untuk kami redha atas ketentuanNya.
Aku redha.
Aku terima.
Aku pasrah.
Tapi aku tetap berdoa demi keajaibanMu.
Ku lihat wajah yang kusayang bertapa Dia kasihkan mereka.
Direnjat rasa duka.
Dipijat rasa luka.
Tapi mereka redha.
Tapi mereka sabar.
Aku?
Aku bertahan dengan kuatnya di hadapan mereka.
Walau gugur memanik-memanik panas.
Meruap rasa bahang dimuka.
Meluah merahnya mata dek memanik itu
Hanya di hadapanMu ya Rabbi.
Kuatkah aku?
La qutwata illabillahi aliyil adzim..
Tiada yang Kuat dan Besar kuasa di fana ini melainkan kuasaMu, taqdirMu, iradatMu dan ketentuanMu.
Hasbirabbi jalallah ma fee qalbi ghairullah.

fiezarmy
20160105
Rasa Jiwa
Lembah Pantai

Tuesday, December 29, 2015

Bahagiakah...........?

Apa itu bahagia?
Kenapa mesti nak bahagia?
Apa tiada alasan lain mesti ada sesuatu baru bahagia?

Mesti ada kereta baru bahagia.
Mesti kahwin baru bahagia.
Mesti ada anak baru bahagia.
Mesti ada itu, ini, baru bahagia.

Definisi bahagia yang membuatkan manusia meletakkan sesuatu dalam bentuk fizikal ataupun proses duniawi barulah diterjemahkan apa itu bahagia. Bahagia tu ibarat bilik yang memerlukan anak-anak kunci untuk membolehkan kita ke bilik itu. Kunci-kuncinya adalah dengan bertaubat, takutkan Allah, mencintai Allah, sentiasa bertawakal kpdNya, sabar yang cantik, syukur atas nikmat ilmu,amalan dan suasana, IKHLAS berbuat amal kebajikan baik dalam tuturkata dan perbuatam, redha denhan ketentuan Allah, zuhud dan selalulah mengingati mati...

Jadi tak dak satu pun perkara yang disebutkan diatas ini menjadi punca kepada orang yang tidak berkahwin rasa tidak bahagia, orang yang berkahwin tiada anak tidak bahagia, orang yang tiada kereta tidak bahagia, orang yang tiada itu dan ini tidak bahagia. Jika masih ada maksudnya masih suka mencari alasan.

Berbahagialah kita dengan kunci-kunci yang disebutkan kerana semua orang berhak bahagia tidak kira kaya, miskin, papa kedana, half-half, banyak kerja, tiada kerja, ada dua tiga kerja dan sewaktu dengannya.

Kenapa perlu alasan untuk bahagia???

Sedangkan bahagia itu bisa digapai walau kita sendiri bertaqarub denganNya.

Siapa??
Pencipta yang mencipta kita Ya Allah, Ya Alim, Ya Hakim, Ya Rahman, Ya Raheem, Ya Wadud.
Yakni pemilik segalaaaaaa-gala kebahagiaan. Cuma mintalah bahagia itu dicampak ke dalam hati kita. Agar tenang dan tenteram di hati kita. Rasa lapang walau ujian setinggi gunung everest. Atau pun bukit lagi atau bukit kubu bagi rakan-rakan di Perlih.

Damailah wahai hati menyerah hati pada Ya Wadud. Pemilik segala cinta dan bahagia. Oh bahagianya...

Emas itu cantik,
Emas itu putih,
Hati ini berputik,
Dengan rasa merintih.

L.2 MLMU

Lembah Pantai

Sunday, December 27, 2015

Hujung Minggu, Hujung Tahun 2015

Selalunya masa di desa nan permai aku memang tak sempat untuk mengemaskini blog kesayangan ini kerana masa bersama-sama dengan permata hati ayahbonda memang membuatkan masa untuk bersama mereka sahaja. Hikmah terungkap sireh pulang ke gagang 2010.

Semoga Allah sentiasa memandang kita, memayungi kita dengan rahmat kasih sayangNya. 
Hanya redha Dia yang utama kita harapkan selama mana kita menumpang di bumi ini sehingga kita kembali kepangkuanNya nanti. 

Langsaikan hasrat murni, niat baik, keinginan indah jariah yang diidamkan. Mulakan dengan sedikit daripada tidak memulakan langsung. Hijrah setiap hari, kenali insan untuk diinsafi bukan untuk membangga diri. 

Mencari kunci yang hilang,
27hb Disember 2015
yummy cracker outside

Lembah Pantai

Sukarnya Ikhlas

Ini tajuk yang aku masukkan dalam draft pada 18hb February 2012 yang lalu.

Insha Allah nanti dapat ilmu, idea dan ilham aku akan terangkan.

Ada insha Allah.

Haha.... Kaizen Please!

Saturday, December 26, 2015

halangan terhalang

Lama sungguh tak mengemas bilik maya ni. Bersarang sungguh aku rasakan. Tak pa, masih aktif walau sedikit. Sempena di hujung tahun 2015 ni, jom kita singkap semula janji-janji manis atau dengan kata rasmi azam yang dijanjikan sebelum menutup tirai 2014.

Fikir-fikirkan lah. Ada yang terlaksana ada yang tak terlaksana bukan?

Bukan melontar persoalan ini kepada kawan-kawan ya. Tapi kulontarkan kepada diri ini yang selalu alpa dan lupa dan kadang-kadang buat-buat lupa dan ada juga sengaja melupakan agar terasa terlupa. Bahaya bukan?

Kenapa ianya menjadi halangan? Dan akhirnya menghalang apa yang dirancang. Kemudian buat-buat terhalang.

Sebenarnya halangan utama kita dalam melakukan sesuatu bukan kerana faktor persekitaran, luaran atau siapa-siapa tetapi faktor DALAMAN iaitu kita sendiri. Huhu

Dikala kita merangka perancangan dan kerangka perjalanan sama ada jangka masa pendek atau panjang halangan yang mendatang yang paling utama adalah diri kita sendiri bagaimana kita mahu mengerakkan apa yang dirancang.

Jadi, marilah kita kitar semula azam yang tak tercapai, perbaharui semula, gugur dan tambah kunci indeks prestasi kita. Ingat KPI kita bukan untuk manusia tetapi untuk ALLAH.

Semak, periksa, koreksi, dan cuba laksanakan semula. Kadang-kadang tak perlu tunggu nak masuk tahun baharu tapi perbaharuilah setiap hari. Seperti niat kita hidup di atas muka bumi ini sebagai satu ibadah.

Allah jualah sebaik-baik Penilai Utama kita.

Allahummar zuqna istiqomah wal ikhlass...

25 Disember 2015
The nucleus of knowledge
Beach Valley
1411

Monday, July 27, 2015

Menyingkap Hidayah, Mendamai Jiwa

Memang betullah kata ustaz dan ustazah, hidayah itu perlu dicari dan dicari bukan datang dengan sendiri. Sedangkan kita ini lahir dalam Islam pun kita selalu rasa apakah kita sudah cukup dengan hidayahNya. Hari ini adalah hari yang sangat bermakna buatku. Selama tujuh tahun bergelar pendidik aku melalui pelbagai warna cabaran dan dugaan dalam arus mendidik anak-anak muridku. Aku masih ingat lagi masa mula-mula aku bergelar pendidik secara formal, aku gembira kerana mendidik di sebuah kolej yang semuanya anak-anak muridku Islam. Tatkala di dalam kuliah aku berasa mudahnya aku mengajak dan menasihati mereka yang pakaiannya menutup aurat, tutur katanya sopan, baik pelajar lelaki mahupun pelajar perempuan. Hatiku gembira dan seronok dengan suasana atau biah tersebut. Namun, kegembiraan itu berakhir selama dua tahun aku menabur bakti di situ. Aku telah ditawarkan di institusi nunnn jauh di utara. Memandangkan aku lahir dan asal utara maka pastilah daerah utara menjadi pilihan utama untuk aku berbakti untuk nusa dan agama di situ.
Pastinya hari pertama aku melapor diri aku dapat rasakan suasana, persekitaran dan orang yang berbeza dengan apa yang aku lali dan lalui sebelum ini. Pertama kali menapak masuk ke kelas pasti mata-mata yang memandang bukanlah yang memakai songkok atau kopiah atau berbaju raihan atau berbaju kurung, bertudung labuh, bulat dan berniqab. Tetapi bermata bundar, sepet, kening lebat, nipis, pelbagai warna kulit dan bangsa dan pelbagai fesyen terkini malah berjean dan berwatak seperti 'seniman'. Pertama kali aku pasti kaget kerana aku berdepan dengan adik-adik (terasa diri masih muda ketika itu) didik berlatarbelakangkan kejuruteraan. Hari pertama, kumpulan pertama, tempat pertama, kursus pertama dan memori pertama apabila mula menjalankan tugas sebagai seorang pendidik mendidik pelajar jurusan kejuruteraan mekanikal dan mekatronik, mereka adalah pelajar tahun 4 yang hanya perlu mengambil kursus akhir untuk bergraduat. Fuh.. cabaran sangat besar. Aku masih ingat lagi, hari pertama itulah Timb Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Mekatronik melawat secara tidak rasmi ke kelasku. Aku dijenguk olehnya mungkin melihat pelajarnya hadir atau tidak tetapi aku rasa juga melihat adakah diriku berada ditempat yang sepatutnya aku berada. Alhamdulillah perjalanan kuliah pertama berjalan dengan baik walau sedikit gementar kerana pelajar yang hadir hampir 70 orang. Hampir setiap hari menghadir diri di Jalan Semarak, aku melalui kenangan-kenangan yang indah walau pada mereka tidak lah seindah mana. Disebabkan aku mengajar pelajar kejuruteraan pastinya kuliah tersebut majoritinya adalah pelajar lelaki dan pelajar perempuannya hanya lima orang, campur aku enam orang semuanya. Pastinya ada sekumpulan pelajar yang mencuri perhatianku dengan duduk di belakang dan pakai pakaian ala ala kadar, dan mungkin aku nampak seperti 'muda' mereka banyak bertanya soalan yang kadang-kadang diluar topik. Namun, apabila aku dapat kenalpasti asal usul mereka dari Kelantam maka sesi asal mereka ingin mengenakan aku berubah menjadi akrab kerana aku bisa berdielet klate. Al maklumlah ada bau bau klantam.
Aku tersimpang sikit dengan apa yang ingin aku kongsikan, cerita di atas tu ada dalah peristiwa tujuh dan lima tahun yang lalu. Dan aku dapat rasakan seperti sekejap masa berlalu. Tujuh tahun jika ada anak ni pasti sudah masuk sekolah rendah. Abaikan. Mungkin kerana sudah biasa dengan pelajar antarabangsa, aku selalu dipilih untuk mengambil kelas yang paling ramai pelajar antarabangsa, sudah menjadi kebiasaan adanya sepanjang lima tahun ini. Ada juga yang mohon untuk masuk ke kelasku sebab ramai pelajar antarabangsa. Mungkin jiwa keantarabangsaan yang terlalu menebal hasil belajar di IIUM dulu membuatkan aku sudah biasa dengan pelajar antarabangsa. Rahsianya satu saja, didiklah dengan jiwa, pasti jiwa- jiwa yang menadah itu serap masuk ke dalam jiwa. Berpujangga aku. Aku memang suka bahasa, bahasa kan jiwa bangsa. Itulah aku. Anak didikku yang berasal dari Asia timur yang ada padanya indah rupanya, serta sopan tuturnya. Sebenarnya dia sudah tiga tahun di sini namun Allah belum menemukan dia dengan aku mungkin belum bersebab. Sejak minggu lepas dia datang bertemu denganku untuk tujuan kelas tambahan bagi peperiksaan tambahan menjadi titik tolak tajuk yang ingin aku kongsikan. Inilah aku saban hari saban waktu ketika kufikir, kutenung dan kuhayati kenapa aku berada di sini adalah atas  satu tujuan iaitu mendidik dengan jiwa kerana Allah. Itu tonggak utama kenapa Allah pilih aku ke sini, kenaaa aku direncanakan olehNya ya Barii berada di sini adalah mendidik dengan tulus membentuk hatiku dengan jiwa nan ikhlas. Semakin ditenung direnung, semakin indah rasa di jiwa. Segala tertinggi puji itu hanyalah kepadanNya teragung Allah ya Barii, ya Adzim ya Allyy. Anak didikku mengaku seusia dia berada di sini belum pernah merasai bagaimana solat dengan jujur dia lafazkan, dengan penuh kasih dan sayang Allah campakkan dalam hatiku, aku senyum dan berkata marilah, saya bimbingi kamu. Itulah momen gembira yang aku rasai di sini. Aku tidak pandang dia dengan apa yg diucapkan tapi aku pandang betapa Allah memilih aku untuk menjadi medium atau perantara buatnya untuk mengungkap cinta kepdaNya. Syukur ya Allah. Dalam hatiku terasa indah ingin membawa dia bersama-sama apa yang nikmat ketenteraman jiwa yang aku alami.
Maka hari inilah hari yang dia tunggu membawa kerudung yang telah dibeli dua tahun lepas tanpa pernah menggunakannya kerana dalam pencarian. Subhanallah.. akhirnya Allah temukan dia denganku. Wahai anak, aku mendoakan dikau diberi hidayah oleh Ya Nur, Ya Hadi, Ya Haq... semoga setiap waktu berterusan istiqamah walaupun sedikit. Kami usai solat berjemaah zuhur tadi diakhiri dengan doa dan pelukan. Aku dapat rasakan apa yg dicari sekarang ini telah dia temui. Wahai anakku, teruskan mencari sirna dalam jiwa mu. Allah selalu bersamamu. Semoga anak menjadi anak yang solehah. Ameen.
Nur ala Nur,
Castle of coconut milk

Friday, July 24, 2015

Taqaballahu minkum ya Allah simpanlah amalan kami.

Isi penting Usrati Slot Ikim

Dalam kita beribadat kita perlu ada perasaan apabila meninggalkan Ramadhan iaitu:
A) khauff - kerana perasaan compang campingnya puasa kita puasa alkhawas... puasa mata hati perasaan kita,kaki dan tangan kita
B) ar-raja' - mengapung perasaan Allah menerima walaupun teruknya amalan kita. Dan akhirnya kita berasa segala puasa yg telah amalkan.

Apa ciri-ciri yang makbul amalan kita:

a) kita mudah melakukan kelangsungan amalan yg dibuat pada bulan ramadhan. Contohnya mudahnya kita tutup untuk berpuasa enam. Mudahnya kita untuk buat amalan yg dipraktik semasa bulan ramadhan. Puasa dibulan ramadhan seperti 10bulan dan 6 hari shawal bersamaan dgn satu tahun. Puasa ni tak nampak dan bersifat infiniti. Ada outcome.

b) sifat bersabar, on time, sentiasa ingin menambah amalan yang biasa dibuat, mengaji quran.

Ramadhan adalah tempoh membuat latihan. Kita tak boleh menjadikan apa yg dipraktikkan dlm ramadhan adalah bersungguh2, jika suka bersedekah sedekah dgn bersungguh2.

Jika ada perasaan risau dgn amalan diterima atau tidak adalah sangat bagus untuk sentiasa bermuhasabah setiap hari. Namun apabila muhasabah, jangan terlalu fikir tapi tak buat perubahan.

Apabila setiap latihan yang dibuat sepanjang ramadhan, tidak boleh merasakan sudah cukup apa yang kita lakukan semasa ramadhan.

Ketaatan adalah seauatu yang menyeronokkan sebagai satu biiahnya iaitu membentuk suasana yang menjadikan kita lebih taat. Persekitaran yang terbentuk bukan dibentuk oleh orang lain tetapi dibentuk oleh kita.

Taqabballah - jagalah ia, simpanlah ia untuk dilihat di akhirat.

Amal2 baik yang dibuat oleh kita dlm Rmmadhan namun sangat menakutkan jika apa yang kita buat itu ada perasaan riyak ujub dan bangga maka sia2 lah apa yang dia lalukan. Ganjaran yang diperolehi itu adalah org2 sua'dak iaitu org2 yang bahagia. Ciri org maqbul juga itu adalah org yang suaadak, gembira walau sedikit. Maqbul itu selalu sendiri rasa gembiraa snngat. Makin banyak amal semakin banyak disimpan. Lagi susah untuk dibuat lagi besar ganjaran itu. Jadi apa yh kita buat itu sangat gembira dan puas walausikit bertenaga.

Jadi kita boleh buat, dengan rasa bergembira wllaupun buat2 senyum dnn gembira. Gembira adalah ciri maqbul. Bila kita makin banyak amal, mesti lah kita gembira. jadi bila kita ucapkan taqabballahu minkum minna waminkum taqaballah ya kareeem.

Jadilah anak2 akhirat yang selalu memikirkan apa bekalan perlu dibawa ke sana. Amalan yang terbaik di kalangan kita adalah yang sentiasa konsisten amalan yang dibuat.

Kita bercakap tnntang apakah amalan kita diterima, Rasul bertanya siapakah orang papa kedana dari umatku kepada para sahabat. Maka Abu Bakar adalah org yg tiada wang dan tiada harta. Namun, Rasul menjawab org yg papa apa bila pulang kpd Allah dgn sangat banyak tetapi dia dlm masa sama dia buat fitnah, mengata org, mengambil harta tanpa izin. Di akhirat nanti dosa org kita buat anayia itu dicmmpak2 semua dosa mereka ke muka nya kemudian dia ke dalam neraka jahannam..Nauzubillahiminzalik.

Castle of coconut milk,
Awaiting sunset...tapi mendung tiada  sirna mentari di ufuk senja..

Wednesday, July 22, 2015

Eidul Sa'eed

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar..Allahuakbar walillahilham.
Taqaballahu minkum. Semoga kehadiran Syawal menjadikan kita fitrah semula.
Reset minda
Reset jiwa
Reset motivasi
1436H adalah kali ke empat saya beraya tanpa perlu berkalut mengambil tiket bas, keretapi, kapal terbang mahupun ETS. Kerana sejak penghijrahan 2010 ke utara a.k.a kampung halaman soal jem dan tiket habis tidak perlu difikirkan lagi. Ini kelebihan jika balik bertugas kampung. Apa pun kepadaNya segala syukur dipanjatkan. Paling seronok tak perlu ambil cuti panjang. Alhamdulillah.
Jadi, jom kita puasa 6 dan sambung bekerja.
Kekalkan momentum bekerja kita.
Bekerja bukan untuk penghargaan dan pangkat tetapi bekerja sebagai satu ibadat. Insha Allah semua akan jadi seronok dan ceria.
Castle of coconut milk
before fajr

Circle of Friendship

Elhamdullillah. Mula pagi dengan tenang hari ni.  Seronok hari jumaat ni. Rasa syukur dengan nikmat Allah berikan. Ya Allah jadikan ...